Schoonheidsslaapje Tips & Recept

Schoonheidsslaapje, het woord bestaat niet voor niets. Een gezonde huid heeft voldoende nachtrust nodig, je huid moet zichzelf herstellen van alle invloeden die het overdag moet doorstaan. Zonder voldoende slaap vermindert de mentale en fysieke prestatie, het maken van beslissingen wordt moeilijker en het lichaam herstelt niet meer van de  dagelijkse slijtage op celniveau. We weten allemaal dat onze huid er niet beter gaat uitzien na een nacht slecht slapen. De huid kan de afvalstoffen niet voldoende afvoeren en vochtophopingen onder de ogen zijn onvermijdelijk.


Het gaat niet om hoeveel uur je slaapt, maar om de kwaliteit van je slaap. Om specifiek te zijn “Diepe Delta fase slaap” is de fase die het belangrijkst is. Dit is de fase waarin het groeihormoon wordt vrijgegeven, die ervoor zorgt dat  waarin cellulaire reparatie en regeneratie wordt gestimuleerd. Als we genoeg “Delta” fase slaap krijgen hebben we in totaal minder slaap nodig en hoef je minder lang in bed te liggen.

♥10 TIPS voor een betere nachtrust:
 1. Eet vlak voor het slapen gaan geen zware maaltijd meer, met een overvolle maag slapen is niet prettig en houdt je wellicht wakker. Daarentegen is een lege maag ook niet aan te raden. Een lichte snack rijk aan tryptofaan en melatonine zoals het receptje hieronder is een goede keuze. Vermijd ook suikerrijke snacks omdat je geen extra energie wil vlak voor het slapen.
 2. Drink door de dag heen voldoende water, zodat je s’avonds voldoende gehydrateerd bent en niet meer veel moet drinken. Dit voorkomt s’nachts wakker worden om naar het toilet te gaan.
 3. Drink na 3 uur s’middags geen koffie meer, tenzij decaféine. Probeer dit te vervangen voor thee. Drink het liefst s’avonds caffeine/theïne vrije thee zoals kamille, rooibos en gember. Groene en zwarte thee bevatten theïne en kun je s’avonds dus beter niet drinken. Cafeïne stimuleert de hormonen om adrenaline en cortisol vrij te geven; hormonen die je absoluut niet kan gebruiken voor een goede nachtrust.
 4. Kijk een uur voor het slapen gaan geen spannende series die je adrenaline hormoon stimuleren. Het best is om de tv helemaal uit te zetten en een boekje te gaan lezen, een spelletje te doen, fijne muziek luisteren of te kletsen met je partner.
 5. Leg je telefoon/ipad weg voordat je in bed stapt en hou die het liefst buiten de slaapkamer. Het licht van je telefoon verstoort de aanmaak van melatonine. (slaaphormoon)
 6. Hou de slaapkamer rustig en opgeruimd. Zorg ervoor dat het een oase van rust is als je in je bed stapt.
 7. Creëer een fijn avondritueel met een lekkere warme douche een goede reiniging voor je huid, eventueel een maskertje en een goede nachtcrème.
 8. Ga op tijd naar bed, en probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Je lichaam went hieraan en je zal merken dat je rond bedtijd sneller moe bent en ook echt zin hebt om je bed in te kruipen. Opstaan wordt ook een stuk makkelijker.
 9. Gebruik een app zoals sleepcycle:  om bij te houden hoe goed je slaapt. Zo kun je ook makkelijker achterhalen wat het probleem is wanneer je niet goed slaapt.
 10. Zodra je merkt dat je niet kan slapen probeer te mediteren, probeer je gedachten te observeren en beeld je in dat al je cellen in je lichaam heeeeeel moe zijn.

P.S Ik slaap zelf altijd minder goed als het volle maan is. Misschien merk je dat zelf ook?!


Recept

large-60653-Gis4E69pE0

Voeding rijk aan tryptofaan, koolhydraten en melatonine zijn de beste snack voor het slapen gaan. Voorbeelden zijn noten, zaden, havervlokken, druiven, groene bladgroente en bananen. 
Tryptofaan is een aminozuur die het serotonine gehalte verhoogt en dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Koolhydraten zorgen ervoor dat tryptofaan beter wordt opgenomen en melatonine is het hormoon dat ervoor zorgt dat je je slaperig voelt.

Oat Bites

 • 1 medjouldadel
 • 1/2 cup oats
 • 2 eetlepels amandelpasta
 • snuf kaneel

Doe alle ingrediënten in een blender/foodprocessor tot het een geheel wordt.Draai balletjes. Je kan de balletjes 5 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.

You’re ready to have a good sleep!

Liefs Shirley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *