Help….ik heb Acné

Acné is een verzamelnaam van verschillende soorten huidbeelden, van ernstige ontstekingen en littekens tot periodieke puistjes. Wat het huidbeeld bij jou ook is, puistjes, rode vlekjes en bultjes zijn vervelend. Soms zelfs zo dat je er onzeker van wordt en je ware zelf niet graag aan mensen toont. Ik kan erover meepraten, ernstige acné heb ik nooit gehad maar mijn eigen huid blijft af en toe een raadsel voor me. Ik heb helaas blijvende littekentjes en spring een gat in de lucht als ik twee weken doorkom zonder één enkel puistje. Helaas is niet iedereen een mooie egale huid gegund. Na veel onderzoek te hebben gedaan weet ik nu waardoor de huid getriggerd wordt voor ontstekingen.

Voeding gerelateerd:

Wat moet je absoluut vermijden/verminderen als je last hebt van een onzuivere huid:

 • Geraffineerde suikers zoals in: gebak, snoep, kant en klaar maaltijden, pakjes en zakjes. (Beïnvloedt de suikerspiegel en stimuleert het ontstekingsbevorderende hormoon insuline)
 • Zuivel zoals: melk, kaas, yoghurt. (bevat van nature hormonen die onze hormoonhuishouding in de war brengt. Het bevat daarnaast IGF een hormoon dat ervoor zorgt dat er meer talg wordt geproduceerd en meer keratine, waardoor de poriën sneller verstopt raken).
 • Gluten zoals in: brood, pasta, pizza, koekjes, en gebak. (De eiwitten van gluten veroorzaken kleine ontstekingen in de dunne darm waardoor de villi van de darmwand beschadigen.  Bij langdurige onbehandelde gluten-gevoeligheid of intolerantie beginnen ook ontstekingen aan de huid zichtbaar te worden.
 • Producten met een hoge Glychemische index zoals: witte rijst, wit brood, witte pasta. (uitleg zie: geraffineerde suikers)
 • Chocolade ( Bevat: theobromine een stofje dat stressreceptoren uitschakelt in de huid. Waardoor er meer ontstekingen in de huid ontstaan. Stress bevordert namelijk de ontstekingsprocessen in de huid.
 • Caffeine zoals in: koffie, cola, zwarte en groene thee, chocolade en energiedrankjes. (Caffeine zorgt voor adrenaline en cortisol aanmaak in het lichaam een stresshormoon! Stress = ontstekingen).
 • Wei (whey) eiwit(en/poeder).(Wei is een bijproduct van kaas, verder zie zuivel).
 • Vlees in grote hoeveelheden. (Vlees bevat van nature hormonen die ons eigen hormoonsysteem in de war kunnen brengen, daarnaast kan vlees de darmen irriteren omdat het zwaar verteerbaar is).

Deze voedingstoffen kunnen bijdrage aan een gezonde/ egale huid door hun ontstekingsremmende, reinigende en hydraterende werking of door het hoge aantal antioxidanten:

 • Vitamine A uit bijvoorbeeld: wortels, zoete aardappel, andijvie, pompoen en nectarines.
 • Essentiële vetzuren omega 3 en 6 uit bijvoorbeeld: walnoten, chiazaad, koude plantaardige olien, lijnzaad, evening primrose olie of suppletie (ik raad altijd aan om een (veganistische) omega3/6 supplement te slikken).
 • Water/ kruiden of matcha thee. ( minimaal 1,5 tot 2 liter per dag, of eigenlijk 0,033 liter per kilogram lichaamsgewicht).
 • Verschillende kleuren groente en fruit. (voor zoveel mogelijk verschillende fytonutrienten, vitamine en mineralen het liefst een kleine portie rauwe groente bij het avondmaal).

Voeding

Natuurlijk reageert iedereen anders op bepaalde voedingstoffen. Het is daarom ook aan te bevelen om een try-out periode te nemen van minimaal 14 dagen. Elimineer de hele lijst voeding uit je dieet voor deze periode of enkel diegene waarvan je denkt dat ze problemen bij jou veroorzaken, alleen zo kom je erachter hoe jouw huid reageert. Mocht het zo zijn dat de huid verbetert dan kun je deze voeding het beste voor altijd uit je dieet verwijderen. Kun je dit niet? Introduceer dan langzaam kleine hoeveelheden van de producten terug en kijk hoe je huid reageert. Je huid laat je door middel van de onzuiverheden zien dat er iets niet juist is binnenin je lichaam, grote kans dat het voedings- gerelateerd is.

Stress

Naast voeding zijn stress zoals boven beschreven en hormoonschommelingen dus ook tijdens of voor je menstruatie triggers voor acné.  Ervaar je (veel) stress in je dagelijks leven dan is het van groot belang voor je algemene gezondheid dat je erachter komt wat de stress veroorzaakt en of je daar links of rechtsom toch niet iets aan kunt veranderen. Probeer eens een tijdje yoga uit of maak wandelingen in de natuur. Maak tijd voor jezelf door middel van een fijne beauty-routine, het lezen van een boek of zet je telefoon eens een aantal uur uit/op stil. Las een moment in de dag dat je wat ademhalingsoefeningen doet. Je ademhaling is een goede referentie voor je lichaam om te laten weten dat je veilig bent en dus geen stress hoeft te ervaren.

Hormonen

Je kunt je hormoonhuishouding laten checken bij een dermatoloog waar eventuele hormoontekorten of dominanties uit naar voren kunnen komen. Denk ook eens aan je lever die alle gifstoffen en gebruikte hormonen uit je lichaam moet verwerken. Als je lever niet optimaal functioneert door bijvoorbeeld een hoeveelheid alcohol, caffeine, BPA plastic en hormonen uit voeding en cosmetica, dan zal de lever eerst zorgen dat die gifstoffen worden verwijderd en de hormonen die vanuit het eigen lichaam moeten worden verwijderd zullen dan nog even moeten wachten en worden vervolgens gerecycled en terug opgenomen in het bloed. Het komt er dan op neer dat meer en meer hormonen zoals oestrogeen in het lichaam achterblijven dit zorgt voor onder andere PMS, pijnlijke menstruatie en slechte huidconditie.

Dus voor een happy, healthy skin zorg goed voor jezelf 🙂

I regret eating healthy food, said no one ever!

Naamloos-2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *