Healthy skin, what to do?

Een gezonde, stralende huid wie wil dat nu niet? Wat kun je zelf doen om je huid zo mooi mogelijk te houden? Hieronder geef ik enkele tips die je makkelijk zelf in je dagelijks leven kunt toepassen.

 • Te beginnen bij vitamines, vitamines die vooral erg goed zijn voor een gezonde huid zijn de vitamines A,C,E,K en B complex. Ze zorgen allemaal voor een algehele verbetering van de huid en je vindt ze in echte, natuurlijke voeding.

 

 • Vitamine C en E helpen de huid schade van vrije radicalen te verminderen, die worden veroorzaakt door onder andere ademhaling en blootstelling aan gifstoffen, uitlaatgassen en rook. Vrije radicalen zorgen voor schade aan onze collageen en elastine vezels. Deze vezels geven stevigheid en elasticiteit aan de huid, je begrijpt dat schade aan deze vezels zorgt voor rimpels en andere tekenen van veroudering. Goede bronnen van vitamine C zijn citrus vruchten, paprika en kiwi. Vitamine E vind je in noten en zaden.

 

 • Wanneer je te weinig vitamine A via je voeding binnenkrijgt zul je huid gerelateerde symptomen ondervinden zoals een droge, schilferige huid of hoofdhuid. Dit komt omdat vitamine A nodig is voor onderhoudt en herstel van de huid. Oranje groenten zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk in beta-caroteen welke je lichaam omzet in vitamine A.

 

 • Als het aankomt op de huid dan is biotine uit het B-complex één van de belangrijkste voedingsstoffen. Biotine vormt de basis van huid, nagels en haar cellen. Zonder fatsoenlijke hoeveelheden krijg je vermoedelijk dermatitis: een jeukende, schilferige huidreactie of soms haaruitval. Zelfs een klein tekort aan deze stof kan symptomen geven. Goede bronnen van biotine zijn bananen, vrije uitloop eieren en zilvervliesrijst.

 

 • Niacine, een andere B vitamine, kan de huid helpen vocht vast te houden, het heeft ook zijn ontstekingsremmende eigenschappen om een droge, geïrriteerde huid te kalmeren.

cropped-header-fb14121.jpg

 • Zink is een mineraal waar je huid blij van wordt en nodig heeft. Het is vooral belangrijk als je acne hebt. Acne kan ook een gevolg zijn van een zink tekort. Ingenomen als voeding of als supplement, helpt zink de huid te zuiveren door de olieproductie te verminderen. Goede bronnen van zink zijn oesters, zonnebloem- en pompoenpitten.

 

 • Essentiële vetzuren zijn de “toppers” in de wereld van de huid. Vetten van wholefoods helpen je huid te voeden. Als je huid droog is, last heeft van ontstekingen en er regelmatig whiteheads en/of  mee-eters opduiken, dan is de kans groot dat je essentiële vetzuren tekort komt. Essentiële vetzuren zijn cruciaal voor het produceren en  gezond houden van je natuurlijke huidbarriere. Zonder voldoende toevoer van deze vetten zal je huid een meer irriterende vorm van talg of olie aanmaken die kan resulteren in verstoppingen. Gebarsten hielen en kloven zijn eveneens een teken van een essentiële vetzuren tekort. Het in balans brengen van de inname van omega 3 en omega 6 is een deel van de oplossing. De meeste mensen consumeren teveel van het ontstemingsbevorderende omega 6 uit verwerkt voedsel. Het type omega 6 uit evening primrose olie, echter , is zeer goed voor hormonale balans en de huid. De omega 3 komen we vaak tekort. Ze komen vooral voor in lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en walnoten als plantaardige bron. Een koudgeperste olie van deze zaden is een goede manier om voldoende omega 3 binnen te krijgen. In een volgend blog zal ik meer vertellen over mijn favoriete omega bron. Mijn ervaring is dat de structuur van de huid en het aantal ontsteking behoorlijk verbetert bij inname van deze olie!Tips voor een mooie huid

  Je kan de huid ook op andere manieren ondersteunen zoals hieronder beschreven:

 • Niet roken, vermijd zonnebanken en veel zonnebaden. Ze zorgen alle drie voor vervroegde huidveroudering.
 • Wrijf niet hard in je ogen. Het zorgt voor rimpelvorming rondom je ogen. Bij hevige jeuk kun je beter een koud kompres op je ogen leggen.
 • Blijf met je handen van je gezicht af! Je handen dragen zoveel viezigheid en bacteriën.  Daarnaast is het ook beter om een headphone te gebruiken als je veel telefoneert, je telefoon zit namelijk ook vol bacteriën.

Liefs Shirley

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.